406. Boek Insituut voor Doofstommen in beeld deel 1

 

Dit boek bevat totaal 80 pagina's en ik ga ze een voor een scannen en in volgende map plaatsen.

Jan Keizer

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Ik herinnerde nog van mijn leeftijd 8 jaar toen het bezoek van mijn ouders op ivd kwamen, gaf Br Beatus (mijn klasbroeder) de paarsekleurig boek over instituut voor doofstommen te St Michiels-gestel in beeld aan mijn ouders. Zodat Mgr A Hermus Directeur van ivd op Zondag 8 September 1935 heeft geschreven en verdiendste hij op eigen trots van 13 maanden geleden 1934 25 jaar directeurschap van ivd en over 24 dagen op Woensdag 2 Oktober 1935 vierde het instituut voor doofstommen 25 jarige bestaan. Maar toch een toevallig een dag later op Maandag 9 September 1935. Bbbrrr dat de dove leerlingen op hetzelfde van einde zomervakantie weer terug op het instituut keerden. zo wel erg pijnelijke emotioneel. Weet iedereen op de dag vakantie gingen de dove leerlingen naar de bussen waar de hoofdgebouw stonden en kwamen Mgr A. Hermus, Mgr V Overbeek, enige Broeders en Zusters naar de dove leerlingen wuifden met het woord " Veel plezier en prettige vakantie"
Als de vakantie voorbij was kwamen de dove leerlingen terug op het instituut en niemand kwamen naar het buiten met zonder woorden " Van Harte Welkom " Dat was echte groot pijnelijk emotioneel. zo jaren bleef nog altijd en toch brengt het geluk in 1940 voor de eerste keer echte kerstvakantie voor iedereen door het mooiste geschenk van de nieuwe directeur Mgr J v Overbeek.
Deze boek bracht tot de besluit om weinig tekst en veel afbeeldingen, die maakte een echte reclame voor het buiten van het instituut. Maar de opvoeding was zeer streng en ook wat echte ouderwets. zo vroeger ik tegen mijn ouders ook heb gezegd dat was zo ouderwets opvoeding en mijn vader zeide mij " wacht maar als je later groot bent, trouwt je maar het gewoon als je kinderen groter worden en zeiden ze ook tegen je dat was ook ouderwets opvoeding noemt maar " oude stempel "
Zo ook precies hetzelfde op instituut en later veranderd naar moderen en later weer ouderwets dat het leven van de mensen zelf. het was helemaal niet erg want iedereen moest maar zelf ondervonden.
Op Woensdag 2 Oktober 1935 was het feest van 25 jarige bestaan R K Instituut voor Doofstommen en veranderde bijna helemaal niets naar de verbeteringen van onderwezen voor de dove leerlingen. zo jaren bleef altijd hetzelfde het apart van rijke en arme dove leerlingen.
S' Morgens, S' Middags en S,Avonds maatijden smaakten helemaal niets, geen boter op boterhammen, geen koffie, geen soepen, geen vleeswaren, wel Ontbijtspek, Zult en balkenbrij. geen sinaasappels, bananen, druiven, enz. wel appels, rode bessen en aardbeien. eenmaal iedereen een ei op vooravond van de volgende vakantiedag.
In het gebouw instituut betreft maar 2 badkuipen, geen badcellen, weinig sport. Zwemmen wordt niet toegestaan.
2 x Vakantie per jaar, kerst/nieuw/oude jaar, karnavalsdagen, Pinksteren moesten iedereen op het instituut blijven, maar wel het bezoekdagen wordt toegestaan. Eindelijk het tijd was gekomen dat niemand hadden verwacht dat zullen op het instituut de langzamerhand veranderen toen Mgr J v Overbeek de priesterleraar tot de directeur van ivd wordt benoemdt. Het was zeer geweldige verassingen voor de dove leerlingen dat met kerstvakantie was begonnen in 1940 en verder nog wat veranderingen van de onderwijzen voor de dove leerlingen en verbeteringen van de maaltijd. De aparte Rijke dove jongens wordt opgeheven en worden in gelijk behandeld van rijke en arme dove leerlingen. Ook de nieuw badcellen wordt opgericht en later nog veel meer wordt veranderd en verbeteringen. zo groot dank aan Mgr J v Overbeek. Verder ik zal nog op site schrijven van Log 434 over de gedenkboek IVD 1840 - 1940.
Rene van der Veen

Thijs Schuitemaker
11 jaar geleden

Dag Jan
Kijk je effe en staat weer 2 x lognummer van 402 en is per ongeluk fout. groetjes Thijs

Maak jouw eigen website met JouwWeb