418. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 13

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Foto 54 Van te voren dacht ik dat het Instituut voor Doofstommen te Nieuw-Herlaer (Halder) St Michioelsgestel de eerste hostiebakkerij in Geheel Nederland was opgericht, Het loopt voor mij mis dat was allang de hostiebakkerij opgericht in Clarissenklooster St Josephsberg te Megen (vlakbij Oss) in 1766. Ondanks om de zware taak Van Mgr M v Beek enigszins te verzachten, werd de priester Marinus van Bommel aangesteld als vic-directeur en belast met financieen. Hij zorgde voor de start in 1844 van de Hostiebakkerij op het instituut waaronder de leiding van de Zusters van Choorstraat Den Bosch.
Door de medewerkers en leerlingen van het Instituut zijn werkzaam in zowel de bakkerijen als de verpakking van Hosties. De Hosties worden geproduceerd voor kerken in Nederland en ook in het Buitenland, Niet verwonderlijk steeg de productie van de hostiebakkerij navenant. Van 5,5 miljoen in 1905 naar bijna 13 miljoen in 1910. Een jaar later was de productie al gestegen tot 17 miljoen, en in 1920 tot 25,6 miljoen stuks. In 1940 bood de hostiebakkerij werk een enkele Zusters en 25 Leerlingen.
Er worden al per jaar 70.000.000 Hosties geporduceerd.

Foto 55 Een Steekkamer dat de oude leerlingen hebben het bezig van de hostiekoeken in midden de enkele grote hosties en geheel de naast rand enkele kleine hosties uitgestoken en van het overgebleven deeg werd een soort melkpap gekookt. ( Hostiepap) Het zou gezond zijn geweest, maar ik vond helemaal niet erg lekker en kreeg zo gauw misselijk van.
Er was namelijk in het instituut een bakkerij voor hosties zoals wat in de katholieke kerk als heilig brood dient.

Foto 56 Zo altijd de Sacramentsprocessie wordt gehouden op het instituut. De dag van H. Drievuldigheid op Zondag vierde, nadien het bekende eenvoudige habijtbroeder Rupertus deed zeer tijdige naar de bovenzolder en haalde hij de massa palen, de gekleurde houtgewevende platen en verschillende soorten de Vlaggen en wimpels met tweegekleurde geel/wit en maakte hij alles klaar voor op Donderdag de feestdag van H Sacramentsdag. En dan Zuster Borgia wist dat op het instituut een persoon die kan heel goed tekenen, verven en karweitjes. Ze vroeg mij of ik voor ze wil helpen, dat ik met Gerard Bemboom samen kunnen overleggen voor een karweitjes klaar te maken voor de processie op de Sacramentsdag. Zo Gerard deed alles wat hij zelf wel 30 stuks rond van 60 Cm Crikel Treplexhout met de figuurzaag heeft klaar gemaakt, daarna tekent en schilderde hij op de crikelplaat het verschillende beelden ( Lam Gods, H. Geest, H. Hostie, Engelen, nog wat meer ) Zo erg fantansie mooi en keurig
werk. Toen het werk van Gerard klaar was, laat hij 30 stuks aan de tafel om Zuster Borgia laten te zien, Schrok Zuster Borgia erg tranen van haar ogen en wist ook niet hoe moet ze zeggen. Toen Gerard maakte het gebarentaal. " Zuster Borgia ik doe altijd graag voor U om wat de plezier kan geven " Dan het antwoordde Zuster Borgia het was geweldig mooi en bedankt zeer van harte en blijft bidden voor Gerard. Ik ben ook er bij dat vond ik erg geweldig zo prachtig woorden van Gerard Bemboom en Zuster Boriga. Zo op de sacramentsdag wordt een mooiste processie in de rondom van het Instituut gehouden. Nadien worden de spullen zeer zorgvuldig bewaard tot enkele jaar op de Sacramentsdag wordt nog altijd gebruikt. En nu nog ???
Rene van der Veen.