407. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 2


Eetzaal bij de jongens

Niet zo gezellig als bij foto nummer 9


Vervolg zie lognr. 408.

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Foto 9 eetzaal der schoolmeisjes en nog extra foto er bij de eetzaal der schooljongens of (gevangenjongens?) Mijn jeugd op Ivd heb nooit overgedacht dat bij de meisjesafdeling daar een prachtige eetzaal der schoolmeisjes heeft bevestigd. zo ziet er geweldige prachtig uitzicht van een mooie eetzaal. Nou echte trots meisjes he! Daar stonden een goede tafel met stoelen en witte bekleed met witte porseleinen borden. En overal in de eetzaal stonden mooie natuur planten en bloemen en hangende gezellige lampen. Ook een aan de muur stond een grote Mariabeeld. Zo lijkt op een restarurant met bedienders. Elke Tafel met iedereen voor 8 meisjes. Het vanzelsprekende dat alle Zusters hebben zeer en goede ervaringen van de huishoudelijk kring en maakten ze altijd graag netjes en houden ze zeer keurige schoon. Maar misschien een dag voor de mooie om de foto laten te maken? Toch geloof ik helemaal niet. want de eetzaal der schoolmeisjes blijft nog altijd hetzelfde.
Nu gaat over de eetzaal der jongenschool dat was wel afschuwelijk eetzaal waar daar de lange tafel met banken.
voor 10 a 8 jongens aan de tafel met zonder witte bedekttafels. Geheel links stond de Broeder met gevouwen armen die weet ik zijn naam niet. De gemaakte foto was in 1915 en ik ben nog in geest tot 1928 ben ik geboren en later 4 jaar op ivd werd opgenomen en in 1934 overhevelde naar de jongensafdeling en herken ik me goed dat de grote eetzaal van de jongens onder de leiding waren Br Corsinus - Br Chrijsologus - Br Phontius en Br Theobertus kwam ik 1940 in grote jongenseetzaal. dat was zeer ongezellig zaal en daar een grote kast met 3 deuren voor de bewaring van de meegenomn thuis d.w.z jampot, choch hagelslag, kaas enz. en ook wie de bord niet leeg was dan moest in de kast bewaard tot 16.00 uur - 19.00 uur. als het niet lukt om de bord leeg was en gooide maar in de prullebak. Iedereen op tafel de aluminium borden en drinktas met vork en geen mes. zeer buitengewoon onaagenaam ontbijt, middagmaaltijd - pauze maaltijd en avondmaaltijd de boterhammen met zonder boter en warme maaltijd zo verschrikkelijk erg volle vette spek met de varkenshaar. en avondmaaltijd de pap met afvallige hostie (erg misselijk) en voor s,morgensontbijt boterham met jam die kruipt naar de beneden en bleef
niets over. Somminge jongens ( ik ook) deden de punt van vork op de midden van aluminiumbord laten draaien en kwam de hol van de bord. toen de opvolger directeur J v Overbeek werd en ging hij naar de grote eetzaal binnen en zag hij dat was het niet goed en wordt veranderd van de aluminum bord en drinktas naar porselein borden.
Ook de verbeteringen van de warme maaltijd en ochtend ontbijt en avond maaltijd. de pap met de hostie waren geheel weggevaagd en de afvallige hostie worden vervoerd naar de varkenstallen die hoorden de varkens zo heerlijk vreten en bracht zo heerlijk ham, Carbonade, ribcarbonade nog meer voor iedereen.
Nou de grote jongenseetzaal de vergelijking als in de gevangeniseetzaal. hetvanzelfdesprekende dat alle Broeders hebben helemaal niet ervaringen van de huishoudelijke kring en kenden ze ook geen goed en
schoon houden. Nu de foto van de eetzaal der meisjes en jongens zijn het verschil. jammer voor de jongens helemaal geen trots hebben verdiend.
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. foto 8 de oude bestuurzaal dat ik mijn jeugd op ivd ben helemaal niet geweest en ook niet gezien. want de deur van de bestuurzaal was goed ingesloten. toch eenmaal was zeer toevallig dat Mgr A Hermus op 10 Juli 1941 was overleden en zijn stoffelijke wordt opgebaard in de bestuurzaal. 4 dagen later gingen de jongens met begeliders Broeders de langs naar de bestuurzaal binnen en het laatste groet toewensen. Het was zeer prachtige stoffelijke opgebaard met de aangestekende kaarsen met de zilveren kandelaars en ook mooie ziverenkruis achter de doodkist.
de aangelegende wijnrood kussen met 2 koninkelijke onderscheidingen en een pauselijke onderscheiding en een bisschoppelijke wapen.
De bestuurzaal dat wordt het meeste gebruikt voor de algemene vergadering waaronder de hoogbekleeders waren aanwezig. Daar aan de muur hangen de schilderijen rechts Mgr C Terwindt en links Mgr A Hermus dat allebeiden hebben de eerste steenlegging van het nieuwe gebouw R.K. Instituut voor Doofstommen in 1909
Natiuurlijk de twee bejaarden directeur zijn erg trots van zijn arbeiden naar de verbeterende onderwijs voor de dove leerlingen.
Daar de meestal eikenhout stoelen en lange tafel met kostbare gelegenheid spullen en een groot geschilderde schilderij met Misgewande Mgr A. Hermus de hoogste bekleeder van zijn functie als de monseingeur.
En zijn opvolger Mgr J v Overbeek was zeer anders en eenvoudig directeur dat hij goed naar smaakt als de boerenzoon Ha! Mgr A. Hermus was ook de boerenzoon uit familieleden in Klundert de vlakbij Moerdijk.
Dus ik ben in 1941 een keer de beztuurzaal geweest en overal heb ook goed gezien en verder helemaal niets zijn geweest. Nu gaat weer anders die wordt gebruikt voor ........????
Rene van der Veen

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Foto,s 6 en 7 de fraaie Jongens en meisjeskapel. Kijkt maar goed naar de jongenskapel waar de rechts betreft nog geen nieuwe zijkapel heeft gebouwd.
De bovenste gebogen met prachtige geschilderen beelden door de Franse schilderbroeder. en later de nieuwe zijkapel de achter muur heeft ook geschilderd door de Belgiesche broeder en medewerking van Br Arnoldus. het geschilderde muur die over de Maria uit het graf op de dag van Maria ten hemelopneming ( hemelvaart). Volgens van mij dat klopt het niet, want Maria is vrij van de zonden dat noemt ze een woord " Maria de Onbevlekte Ontvangenis " dat willen zeggen. Vrij van de erfzonde.
Is werkelijkse dat Maria uit het graf naar de genoemde hemelvaart? Daarom hebben de kerkelijke wet gesproken dat Maria op 15 Augustus de ten hemel is opgenomen dat kwam niet uit het graf. Vroeger ik in de klas met Br Judocus ook over heb gesproken en kreeg ik de straf in hoek. dat mocht ik eigenlijk niet zeggen, zoals de zijkapel daar heeft geschilderd blijft het geldig zegt Br Judocus.
Onder het feest van Mgr A Hermus zijn 25 jarige als de dicreteur van Ivd was zeer geweldig groot en belangstelling voor iedereen. De jongenskapel daar hebben volop verschillende bloemen en planten versierd door de Broeders Jeroen, Beatus en Otgerus. Ziet daar de foto waar de links een zijaltaar de bovenste Mariabeeld en andere kant rechts het Jezusbeeld. Het was altijd gewoonelijk (nu niet meer) de plaatsen van de banken en stoelen de rechts voor de mannen en jongens en links vaar de vrouwen en meisjes, Zoals het precies zelfde voor het gebouw van het Ivd de rechts Jongensafdeling en links Meisjesafdeling en ook het huwelijk de gang naar de altaar ook de rechts man en links vrouw.
Nu de jongenskapel wordt overgegaan aan de stedelijke museum van de oudeheden van verleden jaren waar het vlakbij de oude Ivd in Nieuwe Herlaer door Br Celestinus en Br Arno hebben uitgegraven.
De meisjeskapel blijft nog steeds hetzelfde en ook wat kleine beetje heeft veranderd en de links zijkapel heeft ook niet gebouwd. Nu bespaart de meisjeskapel goed voor iedereen. als ze in tijd hebben om te bidden en ook de H. Mis bij te wonen. Vanaf in 1959 tot heden nu heb ik de meisjskapel niet gezien of daar wat nog hetzelfde bestaat dat weet ik niet. Door mijn de gewende van het vroeger was zeer streng dat de enkele jongens en Broeders mochten niet zomaar naar de meisjesafdeling kwamen en moesten eerste de toestemming aan de Zusters verleend.
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en kijkers. Foto nr 5 Zo zeer prachtige het nieuwe gebouw van het R.K. Instituut voor Doofstommen aan de Theerestraat 42 Sint Michielsgestel Anno 1910.
het mooiste uitzicht voor het gebouw de mooiste tuin met struiken, rozenstruiken, confierenbomen, grazon met de wandelgangen. De rondom waar de staanbeeld stond groeiden zo zeer heerlijk welriekende witte volle kleineroosjes. De standbeeld Mgr M van Beek stond zo mooie en prachtig met zonder overdekte van de bomen.
De gemaakte foto van de nieuwe gebouwen niet in 1910, dus wel 6 jaar later, omdat de standbeeld Mgr v Beek zo pas in 1915 op 2 Oktober wordt gehuldigd. En dan nu zo erg jammer dat de standbeeld wordt bijna de groeiden takken en bladeren geheel overgedekt door 2 gevreten bomen. En de tekst van standbeeld was zeer onduidelijk leesbaar en ook geheel het gekleurde groene wordt beklad. mijn vraag of over 2 jaar het 175 jatige bestaan van het R.K. Instituut voor Doofstommen willen voor idereen het feest vieren, maar de standbeeld Mgr v Beek alles goed schoon door de vervangen van 2 magere bomen??? Mijn woord zegt men Eerst zien dan Geloven!!!
In oorlogtijd de bezitting van de Duitsers op Oktober 1944 werden het dorp St Michielsgestel geheel bevrijd door de geallieerden. Victoria Victoria Victoria en dan de tuin van het voorgebouw Ivd werden alles verpest door de overgereden van artilleur - pansterwagens - Ziekenwagen enz. Nadien erden de tuin weer opgeknapt, maar was niet zo fraai genoeg als het vroeger. De achterkant van het instituut de verschillende gescheurde muren, deuren, afvallig van geverfde houten en nog meer die kost erg veel geld van de reparatie. Ik vond zeer erg jammer dat de achtergebouw was gesloopt. Een ding kan ik eigenlijk niet begrijpen waarom laat de goede gebouw restaureren van de reparatie van scheuren, steen restaureren en reparatie.
Als Mijnheer v Lierop de directeur van Ivd zou helemaal niet dat de achtergebouw wordt gesloopt. Hij was zeer diepe gelovig en medelevende voor de iedere zielen. Waarom heeft hij zelf verzocht aan het Bisdom Den Bosch voor hem een andere functie? En dan werd hij benoemdt als de rector van St Marie school (dovenschool) te Eindhoven. de vele jaren ging voorbij en in 2002 werd van ivd overgenomen naar de nieuwe woordt " VIATAAL "
en toen de later in 2011 wordt veranderd van de overgenomen " Kentalis" het hoofd van 15 verschillende gebouwen van de dove leerlingen in geheel Nederland.
Wel voor mij verbaasd dat het woord van het R.K. INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN ging verwijderen en kwam het nieuwe woord R.K. INSTITUUT VOOR DOVEN
daarvoor de bijna iedereen waren goed en tevreden zoals ik ook. Maar even later toch keerde het woord R.K. INSTITUUT VOOR DOOFSTOMMEN terug door het gewenste van KENTALIS. Dus snao ik het duidelijk goed.
De gebouw van het Instituut voor Doofstommen wordt vast gesteld door de oprichting van Mgr M van Beek, daarom mocht er nooit laten veranderen. Het is wel belangerijk dat de gebouw Instituut voor Doofstommen hoort aan de monument in een gebouw met cultuurhistorie of wettenschappelijke waarde in Sint Michielsgestel.
IK bied mijn de execuus van mijn klacht over het woord doofstommen heb genoemd en geef ik toch toe dat het is goed voor de gebouw R.K. Instituut voor Doofstommen mocht blijven herinneren.
Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb