416. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 11

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en kijkers. foto 39, dat ik op site heb geschreven in weblog nr 19 ivdvaraitie 1. ( foto 3 ). Ik herhaal de namen van de 4 priesters die op het instituut werkzaam in 1930 Van links naar rechts de prietsters-leraren Mhr Bartels , Mgr A Hermus directeur, Mher v Haandel en Mhr v Overbeek.
Foto 40 Dat ik ook op site heb geschreven in weblog nr 10
ivdvaraitie 1. ik herhaal de namen van de totaal 29 Broeders de staande van links naar rechts zijn Broeders Beatus, Aloysius, Richardo, Jesepho, Chrijsologus, Igurio, Judocus, Radelphus, Arnoldus, Cristaan, Severinus, Josaphat, Agaptius, Otgerus, Rupertus, Servus, Alcuino en Corsinus.
De zittende van links naar rechts Broeders Ligurio, Jeroen, Geregerius (overste) Mgr A Hermus directeur, Cesarius, Vranus en Alanus. De niet aanwezige broeders zijn Br Cyprianys, Placintius, Fraternus, Lotharius en Theobertus.
Foto 34 Talrijke totaal Zusters zijn ongeveer 40 Zusters die op ivd zijn werkzaam. Ik ken de namen van de Zusters helemaal niet dat haar het gezichten niet zo duidelijk zichtbaar met ingeloten van de ronde kappen. Bij de meisjesafdeling toebehoorden nog meer Zusters en Personelen (oud-leerlingen) waar ze de werkzaam waren op de keuken, wasserij, atelier van de handwerk, hostiebakkerij, voorschool, klassen en nog meer. In lange jaren was het begonnen in 1840 tot met 1987 dus 147 jaar en nog enige zusters verbleef tot in 1990. En de Broeders vanaf in 1845 (de overgenomen van 6 Broeders der Xaverianen van Brugge) tot in 1987 dus 142 jaar.
Verder de periodejaren 1990 naar de jaren toe worden het instituut geheel veranderd van de goede verbeteringen werd ingevoerd ,waaronder leerlingen de mogelijkheid zorgen zpwel in de Nederlandse gebarentaal als het gesproken Nederlands te communiceren. Door al deze ontwikkelingen stond leerlingen een steeds breder scala aan onderwijsmethoden en mogelijkheden ter beschikking.
De automatisch werd het Instituut voor Doven overgeheveld naar de nieuwe naam " Viataal" en enige jaren later weer de nieuwe naam " Kentalis " blijven nog op de naam van het Instituut voor Doven St Michielsgeste en ook de andere het gebouwen Dovenschool worden ingesloten van de Kentalis totaal 17 gebouwen in geheel Nederland. Dus het Instituut voor Doven St Michielsgestel de hoofd van alle dovenschool door de welverdienste Directeuren van het Instituut zijn Mgr M v Beek, Mhr v Bommel, Mhr TH Slits, Mgr A. Hermus, Mgr J v Overbeek, MhR J v Eijndhoven en De Heer Pierik en v d Dries.
Ook door Mhr A v Uden de priester-leraar van het instituut voor doven vanaf in 1938 tot met 1990 ( iets later) was werkzaam in meer dan 52 jaren lang dat hij was de onderzoeker van de doofheid die leert de spreken en liplezen via de gehoorapparaat. dat was zeer groot moeite werk van Mhr v Uden van zijn welverdiendste in meer dan 52 jaren heeft gewerkt op het instituut voor alle dove leerlingen en onderwijzer/ers.
Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb