419. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 14

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Foto 58 en 59 de retratiedagen voor de Heren leerlingen en Dames leerlingen. In 1934 en 1935
Het was altijd gewoonelijk op een twee dag voor Maria ten Hemelopneming op 15 Augustus. De retratie voor de heren leerlingen valt op vrijdaavond 17 augustus 1934 en voor de damrs leerlingen valt op dinsdagavond op 13 augustus 1935. De retratie dat de doel aan God aandacht voor de uitdankbaar, dat God voor alle mensen in de wereld heeft gegeven. Onder de retratie was wel streng met veel bidden, preken en in de kapel dan weinig contacten met de anderen. Het instituut de gehele deuren was opgesloten dus niemand kunnen naar het buiten van het instituut in vrijheid bereiken, maar op de dag in middag de sluiting van de retratie was geheel vrij, maar voor de herenleerlingen retratie de meisjesafdeling de oude - leerlingen waren binnen gebleven met zonder in contact met herenleerlingen door het strenge bewaking van de Zusters. Bij de jongensafdeling was helemaal geen probleem. Het was geduurende retratie in even jaar voor de dames leerlingen en onevenjaar voor heren leerlingen bleven in jaren lang tot met in 1977 was het laatste retratie voor heren leerlingen. Wel erg jammer voor iedereen dat ze kunnen de jaarelijkse niet meer elkaar in contacht en zien. Dus lijkt wel op dat de relatie breekt elkaar af door het verantwoordelijk van het instituut. De afgeschaft van de retratie wordt overgeheveld naar de bezinningsdag in Nuland bij het Klooster van de Zusters van Choorstraat die duurt ook niet lang meer.

Foto 60 - 61 - 62 - 63 De Godsdienstoefening in Den Haag 1935, in Hiversum 1935, in Roermond 1935 en in Tilburg 1932. Dat de eenmaal per maand wordt gehouden met de aanwezige Mgr A Hermus, en later met Mgr v Overbeek en A v Lierop pr. Br Corsinus en Zuster Cornelia
De Godsdienstoefening die de doel van het bijwoonde H. Mis daarna verder bij elkaar gezellog aan de tafel met koffie en koekjes, De godsdienstoefening wordt altijd gehouden in het klooster van Broeders en Zusters in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Roosendaal, Tilburg, Eindhoven en Roermond. Ik heb zeer heel weinig bij gewoond in Roosendaal 2 keer, Roermond 1 keer , Nijmegen 1 keer en laatste in Voorburg wel 4 keer. Want ik ben vanaf in 1945 tot 1958 het weekend op het instituut gekomen voor de bezoek bij de oude leerlingen daar ik ze heel veel steun heb gegeven.
Rene van der Veen.