420. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 15

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers Foto 65 Moterboot in de gracht bij de Meisjesafdeling die varen de meijes in de gracht niet rondom van het instituut dus maar de helft links van de vierkante gracht. Mijn leeftijd in 12 jaren op het instituut heb de moterboot nooit gezien en gevaren. naar de Meisjesafdeling voor de Jongens en Broeders worden niet toegestaan en moest altijd de tostemming aan de Zusters vragen. En ook de grens van de jongensafdeling en mesjesafdeling de gracht met flinke prikkeldraad wordt geplaatst door het klachten van de Zusters dat de enkele jongens zijn overgeschreden naar de meisjesafdeling in de tuin en ook in de gracht hebben gezwommen.

Foto 60 de gymanstiekoefeningen die ik heb het verhaal op site geschreven in variatie 2 log 278
Foto 70 De kleuters bij de schapen op het voetbalveld dat ik ook het verhaal heb geschreven in Variatie 1 log 79

Foto 67 het voetbalveld van de jongens dat daar hebben 3 velden van de groep 1 - 2 - 3 en ook een speetuin met wip, draaimolen en schommels. Vroeger het eerste voetballen van de jongens waren 2 Broeders Theobertus en Corsinus in 1934. De voetballers droegen geen voetbaltrui en broek en dan maar gewoon ging voetballen met het kleding en opgerolde zwarte kousen tot onder van knie. Vroeger alle jongens moesten zeer gepaste kleding dragen en behalve ontbloot van het hoofd en handen.
Later werd totaal veranderd naar de normaal sportkleding mochten het gebruik maken voor de sporten.

Foto 68 de bochtochtje van de oude leerlingen (dames) naar de Rivier Maas naar het fort Lovenstein komen bezichtingen.
Foto 69 de bedevaart der jongens per bus naar de heilige Eik te Orischot die het gelegenheid van het jubileum van de directeurschap Mgr A. Hermus in 1935.
En voor de kleine jongens met Br Jeroen, Br Beatus, Br Otgerus, Br Rupertus, Br Radelphus gingen per bus naar
de Tilburgse Dierenpark daar komen bezichtingen en in vrije tijd speelden ze in de speeltuin. Ik herinnerde nog van mijn leeftijd nog geen 7 jaar. Nou nu 77 jaar was geleden en vliegt de jaren snel voorbij.

foto 71 De speeltuin voor de meisjes dat waren erg leuke voor de iedereen daar speelden de korfbal, schommelen, rekken. Elke meisjes droegen de witte schort en houden ze altijd netjes.
Foto 72 Speelplaats drr meisjes, zo leule een mooie speelplaats dan bij de jongens. daar speelden ze met de autoped, hobbelpaard, oppenwagen, draaimolen, schommels, touwspringen en rusten met zittende banken.
dat was zeer fraaie speelplaats en bij de jongens wat heel anders. daar mochten de jongens niet op de banken zitten en moesten ze maar spelen met niet stilstaan. Maar alleen van de warme en hitte weer haalden de jongens de banken en tafels naar het buiten op speelplaats waar onder de lindenbomen stonden en kregen ze iedereen een beker vruchten limonadesiroop met water. De speelpaats van de jongens en meisjes waren niet gezond met weinig lucht en wind dan makkelijk benauwd door de warme weer. daar een paar schommels en draaimolen verder niets. Een van 2 schommel waren defect door de neger Stannie Willems dat hij de schommel geheel naar boven hangt en breekt de schommel stuk. Br Josaphat was zeer erg woedend en uitschelden met woord zo gek en gevaarlijk. Br Theobertus hield zijn handen voor zijn ogen dat durft hij niet naar hem kijken. dat voelde hij wel verantwoordelijk, toch ging alles goed verloopt dat de negerjongen markeert helemaal niets en lacht hij het gewoon.
Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb