488. Nieuwe bericht van br. Wladimir uit Malawi
6 oktober 2013

Hallo Allemaal,

Het wordt tijd dat ik nog eens iets van me laat horen. Hopelijk maken jullie het goed. Met mij gaat het naar omstandigheden eigenlijk best goed. Er kraakt links en rechts wel eens wat maar wat wil je als je teller bijna op 84 staat....

Het is zaterdagmorgen zeven uur. Nadat gisteren de eerste regenbui wat verfrissing bracht, schijnt vandaag de zon weer. Er zitten drie mannen op de stoep. Ik ken ze alle drie. Kingsley . Mkono en Robert. Kingsly zit in een rolstoel. Hij is twintig jaar geleden met zijn brommertje van de brug over de chizombezi rivier getuimeld en hield er een dwarslaesie aan over. Sindsdien verkoopt hij rozenkransen ,maar de kralen van Alphen aan de Rijn zijn bijna op.

Mr. Mkono komt van Chikopa village, een paar kilometers hier vandaan. Hij mist een arm .Die is jaren geleden bekneld geraakt in een betonmolen en sindsdien is hij niet alleen zijn arm maar ook vrouw kwijt. Zij wilde niet verder met een man met maar een arm. Het is hier matriarchaat. De vrouw is de baas. Nu komt hij elke zaterdag de afgevallen blaren bij elkaar harken om een paar kwacha te verdienen om zijn zondagse kachasu drank te kunnen betalen.

Nummer drie is Robert Ngozi. Hij is 27 jaar en lijdt aan vallende ziekte. Epilepsie. Jaren geleden kregen deze patiënten hun medicijnen gratis maar dat is niet meer zo. Hij gebruikt altijd een stortvloed van woorden om al zijn problemen duidelijk te maken ,en dat resulteert nogal eens in een epileptische aanval. Hij zakt dan in elkaar, blijft ongeveer vijf minuten roerloos liggen, komt dan versuft weer overeind, kijkt me verward aan en zegt dat hij de volgende dag terug komt om te werken.

Afgelopen week zondag hebben we een lange vergadering gehad in Mitengo om de toekomst van de technische school onder de loep te nemen. Financieel zit de school diep in de problemen. Ik heb voorgesteld om de technische school over te dragen aan de regering, die op zoek is naar een mogelijkheid om dove leerlingen een vakopleiding te laten volgen, Het volgen van middelbaar onderwijs is voor de meeste dove leerlingen een brug te ver. Bovendien kunnen de weinigen die een diploma halen, geen baan vinden. Om een beetje toekomst voor dove leerlingen te scheppen, moet de regering zorgen dat ze een vak leren. Gelukkig waren de meeste broeders het met me eens en is er hoop op een beetje meer toekomst voor het dove kind in Malawi. Er wordt een delegatie gekozen om met kopstukken van het ministerie van onderwijs te gaan overleggen.

Verder kan ik vertellen dat voorbereidingen voor het komende kerstfeest nu al begonnen zijn. Volgende week gaan we 200 eendagskuikens bestellen. De Chiefs en de vele kinderen hoeven zich geen zorgen te maken. Het feest gaat door. Daar kunnen we niet, daar willen we niet onderuit.

Blijf gezond. Wees gelukkig. Alle goeds. Heel veel groeten br. Wladimir.

 

Mijn dank aan Frans van Rijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb