422. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 17

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en kijkers. Foto 77 zo wederom op 3 juni 2012 het gelegenheid de zilveren priesterjubileum van Mgr A. Hermus kreeg het bezoek van de leden het Nederlandse Episcopaat en stond de dove jongentje een kleine toespraak met briefje voor het verwelkomst op het Instituut. Alle jongens droegen de Zondagspak en vierde als de Zondag. Zo zeer brave dove jongens met goede zoete van de Broeders dat gaven ze niemand de straf in hoek. S middags de maaltijd kregen ze een sniaasappel dat iedereen waren heel blij voor een oranje kleurige fruit. Zo het gewoonelojk het hoge bezoek op het instituut vierden de jongens en meisjes als de zondag met zondagspak. Geen school geen ambacht maar wel 2 keer onder de H. Mis en s middags lof. Zie foto 78 zo precies hetzelfde de hoge bezoek op het instituut worden de kleine jongens en meisjes met Broeders en Zusters opgeroepen voor een mooie kiekje de boven trap van het hoofdgebouw instituut. Ik was toevallig op de voorschool.
Het meestal het hoogste bezoekers op het instittut hebben niet de gehele instituut bezichtingen, ze gingen met Mgr A Hermus naar de meisjesafdeling de hostiebakkerij, atelier handwerken, wasserij, klassen en ook naar de voorschool.
Bij de jongensafdeling heb ik bijna niets of 2 keer het hoge bezoekers gezien en ook nooit in de kleermakerij of schoenmakerij hebben bezichtigen. Waarom moesten de jongens hun mooie zondagspak dragen??? Zo ja om een mooie gezichten laten te zien dat ligt aan de goede christelijk opvoeding die maakt de directeur A Hermus een dikke tevreden en trots dat het Instituut voor Doofstommen was goed stichting voor de dove leerlingen, Broeders en Zusters. Later in 1940 ging het instituut normaal voor iedereen waaronder de directeurschap van Mgr V Overbeek.
Rene van der Veen.