412. Boek Instituut voor Doofstommen in beeld deel 7

Lees verder bij map 413

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en Kijkers. Vanaf 1910 het nieuwe gebouw van het R.K. Instituut voor Doofstommen te St Michielsgestel worden flink uitgebreid van in he Jubileumjaar 1915 waren 236 leerlingen opgenomen in het instituut, in totaal waren de afgelopen 75 jaar 1169 leerlingen onder de hoede van het instituut geweest, En dan in 1935 het feest van het zilverenjubileum van Mgr A Hermus zijn als de directeurschap van IVd waren totaal ongeveer 400 doofstommen bewooners en bewoonsters, ( 196 jongens, 201 meisjes, 92 oude-leerlingen = 24 maanen en 68 vrouwen en 3o Broeders en 46 Zusters en 4 Priesters.
Nu de missie komt op gang. Ook kwamen er kinderen uit de missielanden naar St Michielsgestel om aan het dovenonderwijs deel te nemen, Zij waren veelal afkomstig uit de voormalige Nederlandse Kolonien: Indie, de Antillen, Suriname en Nieuw-Guinea. Mgr Hermus had nijzondere belangstelling voor het missiewerk. Het zette zich vanaf 1935 met name in voor het dovenonderwijs in de missiegebieden. Het was de eerste oprichting van een doofstommenschool te Wonosobo in Nederlandse Oost-Indie (Java) in 1938 en onder leding van de Zusters Dochters van Maria en Jozef, de Zusters van de Choorstraat uit Den Bosch. En ook Tweede bekend dovenproject was de start van de dovenschool ' Shule ya Watoto Viziwi' in de Tanzaniaanse plaats Tobora in 1963 door van de toenmalige directeur Jan van Overbeek.
Dus de noemt van Wonosobo de ' Dochter van Sint Michielsgestel ' Zo erg jammer wat er gebeurde was in de tijdens de Tweede Wereldoorlog nadat het Nederlands-Indieleger in 1942 was verslagen door de Japanners, werd de dovenschool tijdelijk gesloten. Moeder Maria Alacoque, de moederoverste overleefde de oorberingen niet, Zij stierf in het jappekamp aan dysenterie, enkele maanden voor de bevrijding in Augustus 1945. Zuster Geertuida de Wit volgde haar op als moeder-overste. De dovenschool had de oorlog redelijk goed doorstaan, maar de tijdens van Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd in 1945 - 1949 scheelde het maar een haar of Nederlandse jachtbommenwerpers hadden de school vernietigd, waarbij gelukkig niemand werd geraakt. sloegen de zusters en de kinderen op de vlucht richting sawa's. Gelukkig zagen de piloten zich vergissing en staakten ze de aanval. maar een Indoesise soldaat van het Republikeinse leger opdracht had gekregen het gebouw dovenschool plat te branden., Gelukkig moeder Geertruida verweerde zich ferm om os huis heeft de bijzonder bescherming van de leider van de republikeinen. Zoals de Broeder Ludwin de broer van Br Leo Speth deed een opleiding gevolgd voor het onderwijs van Doven en startte hij een dovenschool in Malawai. die hetzelfde plaats in Malawai waar onder de leiding van Br Waldimir haaft er geschreven over het problemen van de dovenschool die de financieel krapt nog steeds en voorzorg om de dovenschool over 2 jaar niet mogen te sluiten. Voor Br Waldimir zijn redding naar de toekomst van het onderwijs voor de dove leerlingen.
Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb